fbpx

A rohanó hétköznapok világában egyre kevesebb idő jut a kikapcsolódásra, így amikor mégis van rá lehetőségünk, érdemes izgalmas, emlékezetes időtöltést választani. Pontosan ilyen lehet egy kerékpártúra, melyen akár egyénileg, akár a családdal vagy barátokkal veszünk részt, valódi kalandban lesz részünk. A túra megszervezése előtt azonban fontos a megfelelő kerékpár kiválasztása, ehhez adunk most segítséget.

A kifejezetten túrázáshoz kialakított trekking, más néven túrakerékpár hosszútávú kényelmet és magas teljesítményt biztosít. Kerékmérete 28-as, melyet különböző vastagságú, illetve mintázatú külső gumival szerelnek fel, attól függően, hogy milyen felhasználásra szánják az adott modellt.

Rövidebb utakra vagy hosszabb túrákra?

Használat alapján két csoportba sorolhatjuk a trekking kerékpárokat. Az egyik a rövidebb távra szánt típus, ami általában agyváltóval van felszerelve. Előnye, hogy nem igényel gyakori szervizelést, tartós, megbízható és egyszerű. Hátránya, hogy a kevés fokozat miatt hosszútávon, túrán, emelkedőn nem a legmegfelelőbb választás, illetve túlnyomó részt kontrafékkel vannak ellátva.

A másik a külső váltós, több fokozatú váltórendszerrel felszerelt modell, ami szabadabb felhasználást tesz lehetővé, bárhol, bármikor. Hatékony V-fék, mechanikus vagy hidraulikus tárcsafék jellemzi. Teljes felszereltséggel, csomagtartóval, sárvédővel, esetenként teljes láncvédővel, kényelmes, speciális nyereggel, rugós nyeregcsővel, első teleszkóppal, állítható kormányszárakkal, agydinamóval kaphatóak. Egyetlen hátránya, hogy több karbantartást igényel. A bringa minden eleme a kényelmet szolgálja, így tökéletes választás mindazoknak, akik kedvelik a hosszútávú túrázásokat.

Hibriddel a terepen

A trekking kerékpárok egy másik fajtája a cross trekking, ami a mountain bike-ok és a túrakerékpárok tulajdonságait ötvöző hibrid felépítésű bringa. Kerékmérete 28-as (622mm), a külső gumija a versenykerékpárokénál vastagabb, de a mountain bike bringákénál keskenyebb. A gumiköpeny mintázata vegyes felhasználásra készült, így aszfaltos úton és terepen is használható. Ezen kívül hosszútávú országúti, vagy meredek emelkedőn is felküzdheti magát a tulajdonosa a széles áttételskálának köszönhetően. Hatékony V-fék, mechanikus, vagy hidraulikus tárcsafék jellemzi.  Első teleszkóppal rendelkezik, ami magasabb kategóriánál már állítható rugófeszességgel, vagy levegővel/olajjal kombinálva, visszaút csillapítással van ellátva, illetve úgynevezett “lock out”, azaz zárható funkcióval, ami fix villát eredményez. Ideális azoknak, akik szeretnek hosszú túrautakon, országutakon vagy enyhébb terepen tekerni, de kifejezetten aktív sportolási szándék esetén is ajánlott.

Az alapoktól a prémium minőségig

A használat céljától függően megkülönböztetünk alap, hobbi és sport modelleket. Az alap a kezdők számára javasolt. Az alumínium váz adott, merev alap villával vagy egy fix csillapítású teleszkóppal, illetve csapás/meghajtás rendszerrel felszerelt, csupán alapszintű műszaki tudás szükséges.

A hobbi modellek ajánlottak, ha komolyabb bringára van igény. A meghajtás- és a csapágyrendszer, illetve a kiegészítők tekintetében is jobb és erősebb, ezen kívül zárható és állítható első teleszkóp is jellemző.

A sport kategóriába tartoznak azok a prémium minőségű, nagy teljesítményű kerékpárok, melyek magas minőségű meghajtás/csapágy rendszerrel, első teleszkóppal és kiegészítőkkel vannak ellátva.

Vásárlás előtt érdeklődj bátran szakértőinknél, vagy látogass el tesztcentrumunkba, ahol kipróbálhatod a neked megfelelő trekking vagy cross trekking kerékpárt!

Tudnod kell rólunk , hogy nagyon sokat túrázunk a csapat évente 3000 – 5000 km-nyi bringatúrát teke le itthon és a világban , amiben mi segíteni tudunk az nem más mint ezeken az utakon szerzett tapasztalatunk átadása !  Várunk szeretettel!

 

Pin It on Pinterest

Add tovább a hírt!

Oszd meg barátaiddal ezt az oldalt!