fbpx

Minden család életében eljön az a pillanat, amikor a gyermek kinövi a kis ülést és saját biciklijére pattan. Bár a kicsik gyorsan nőnek, az első bringák vásárlásánál sem szabad arra törekedni, hogy minél olcsóbb legyen, mert “úgyis kinövi”. Annak érdekében, hogy a járgány iránti lelkesedés kitartson,  érdemes oda figyelni a megfelelő méretekre, a felszereltségre és a biztonsági szempontokra.

A biciklizéshez szükséges alapvető készség az egyensúly, ennek elsajátítása azonban nem megy egyről a kettőre, így a jól ismert, pedálos változat előtt érdemes beszerezni egy futókerékpárt. Az egyensúlyérzék és a mozgáskoordináció fejlesztését elősegítő bringát 1,5 éves kortól ajánljuk. Gyakori használatával a gyerekek már 3-4 éves korukban könnyedén és magabiztosan, akár pótkerék nélkül is tudnak majd biciklizni. Sőt , azt tudtad , hogy akár egyedivé is alakíthatod a gyerkőcöd bringáját , egy névre szóló matricával ? !

Miután megtanulták az alapokat, sor kerülhet a gyermek kerékpár kiválasztására, aminél legalább annyi mindenre kell figyelni, mintha magunknak vásárolnánk, sőt! A gyerekek más-más igényekkel rendelkeznek, hiszen nem minden 5 éves egyforma magasságú, van aki ügyesebb, és van, akinek több gyakorlásra van szüksége. Szerencsére többféle méret és számos extra felszereltség létezik, így minden gyerek a számára ideális modellel tekerhet.

A legfontosabb kérdés, hogy az adott pillanatban melyik méret felel meg leginkább a gyermeknek? A kerékpárok kerék méretei szabványosak, minden mérethez van egy hozzávetőleges, ajánlott életkor vagy magasság. Gyakran előfordul azonban, hogy a méretsorból kihagynak a gyerekek egy méretet, ezért a tényleges vásárlás előtt érdemes bemenni az üzletbe, vagy telefonon kikérni egy szakember véleményét.

A felszereltséget tekintve leginkább a váltóról, a fékekről és a pótkerekekről érdemes beszélni. 12”, 14”, 16” méretek esetében még jobb, ha nincs váltó, a gyerekek ugyanis ekkor még nem tudják azt megfelelően kezelni, így csak problémát jelentene. Ahogy a gyermek növekszik egyre nagyobb biciklire lesz szükség. A 18”, 20” bringák már váltós, teleszkópos változatban is megtalálhatóak, de csak akkor érdemes ilyet venni, ha a gyermek már biztonságosan használja a kerékpárt. A 24” kerékpárokat már csak pár centi választja el a felnőtt bicikliktől, így ezekhez, felhasználástól függően, számos felszereltség létezik. Azoknak, akik a városban használják váltó nélküli, vagy 3 sebességes agyváltót ajánlunk, míg azoknak, akik túrázni is szoktak érdemes külső váltós kerékpárt választaniuk.

20” méretig a kontrafékes megoldást javasoljuk, mivel a gyermeknek ebben a korban még nincs elég ereje a kézifék hatékony használatához. A legtöbb esetben a kezdeteknél szükség van pótkerékre. Felszerelésénél fontos, hogy néhány fokos dülöngélést engedjen, de súlyáthelyezés esetén ne boruljon fel. A pótkerék használata egészen addig ajánlott, amíg a gyermek nem tud magabiztosan egyensúlyozni. Ezután már leszerelhető, de gyakran előfordul, hogy a véletlenszerű elvesztésük jelzi, hogy nincs már rájuk szükség.

A részletek tehát a legkisebb bringa kiválasztásánál is fontosak. Nem érdemes olcsó, de silány minősége miatt hamar meghibásodó, könnyen rozsdásodó, gyenge minőségű terméket vásárolni. Ahhoz, hogy gyermek szeressen biciklizni nagy hangsúlyt kell fektetni a méretre, a biztonságra és természetesen a színre is, hiszen valljuk be, gyerekként minket sem a fékrendszer érdekelt volna.

Pin It on Pinterest

Add tovább a hírt!

Oszd meg barátaiddal ezt az oldalt!