fbpx

MAGYARORSZÁG TOP BRINGATÚRA JAVASLATAI A SZEGEDBIKETÓL

Balatoni kiskör

Első nap

Azt rögtön az elején szeretném nektek elmondani, hogy a balatoni kerékpáros hétvégéket nem lehet egy 2-3 napos bringatúrába belepréselni úgy, hogy sorban elkezdem és majd a végére érünk. 🙂

A kiválasztott indulópont és a szállásom Csopakon volt, ezeket a túrákat, melyek egyenként kb. 80 km hosszúságúak a gyakorlottabb túrázóknak ajánlom, vagy azoknak, akik nem gyakorlottak, ellenben feszegetni akarják a határaikat.

Hogy mit vittem magammal, az ebből a check listából láthatod!

Első nap északnak indultam. Ennek oka, hogy ezen a hétvégén nagyon sokan voltak a bringások – ami szuper – de én egy kicsit csendesebb kerékpározásra vágytam, valamint régóta terveztem, hogy eltekerek Hidegkútra.

Számomra nagyon kedves kis település, elbújva a Bakony dombjai között. Gyalog túráztam már erre többször és mindig nagyon jól éreztem itt magam. Valamit mindig megtanított ez a kis falu…

Nézzük a főbb állomásokat:

 • Balatonfüred –
 • Tihany –
 • Pécsely –
 • Hidegkút –
 • Nemesvámos –
 • Veszprém –
 • Litér –
 • Balatonfűzfő –

Szándékosan nem írok látnivalókat a településekhez – azt szeretném, hogy azt lásd meg bennük, amit neked kell és ne azt amit én látok és amit nekem ad/adott – én azt vallom, hogy rengeteg látnivaló van mindig mindenhol, így mindenki vegye ki az érdeklődéséhez illeszkedő “képeket“.

Majd a Balaton parton vissza Csopakra …

A táv kb. 80 km, az út kb. 30%-a műút, de az autósok nem zavartak és mindenki elfért mindenkitől. Útközben találkozni fogsz országúti bringásokkal, valószínű edzőköznek használják ezt a szakaszt. Hidegkúttól újra kerékpárúton bringázhatunk – meglepődtem mennyire komoly kerékpárút hálózat van ide összerakva. 🙂

Veszprémbe beérve ezt a cukrászdát mindenképpen nézzétek meg, mert elképesztően finomak a sütemények.

Második nap

Én ezt csak úgy hívom, hogy “kisbalaton” kör – itt már biztosan sokkal többen lesznek, mint az előző napi túrán, hiszen ez az egyik legkedveltebb balatoni bringa kör.

Nézzük a főbb településeket:

 • Csopak az indulási pont
 • Balatonfüred
 • Tihany – komp – a komp közlekedéséről előtte tájékozódj, mert ez szezonális, időszakon kívül is más és más …
 • Szántód
 • Siófok
 • Balatonvilágos
 • Balatonkenese
 • Balatonfűzfő
 • Balatonalmádi
 • Csopak

Szuper kis trip, sok-sok látnivaló, a hossza kb. 80 km úgyhogy itt is vár rád test tudat. 🙂

Bár kevesebb a szintkülönbség, mint az előző napon, de a hossza miatt van sport értéke a napnak.

Orfű

 Első nap

Természetesen javaslom, hogy első nap bringázzátok körbe a tavat, ismerkedjetek meg a környékkel, a faluval, és a kávézási, bevásárlási és étkezési lehetőségeket derítsétek fel.

A tó körbebringázása után én egy Abaligetet felderítő kis túrára indultam. A településre két úton lehet eljutni az egyik rövidebb, de nagyobb az emelkedő, a másik hosszabb, de kicsivel könnyebb a megmászása. Előzetesen az el kell mondanom, hogy a falu ( Orfű ) egy völgyben fekszik a tóval együtt és innen szinte bármerre indulunk, ki kell tekerni a völgyből, úgyhogy a kezdeti bemelegítés biztosan meglesz. Sok-sok látnivaló van, én csak néhányat emelnék ki. Illetve megjegyezném, hogy bár sok bringaút van, ahhoz, hogy az általam bebringázott településekre eljussunk, a túráim felét közúton kell megtenni ezért kiemelten fontos a láthatósági mellény vagy a láthatósági öv használata.

A következő, amit kiemelnék az Bükkösd. Van itt egy ökopark amit mindenképpen érdemes megnézni és itt megpihenni néhány órára. Itt van egy étterem is azoknak akik ebédelni vagy vacsorázni akarnak.

Bükkösdről visszafelé indultam és a következő célpont az Kán volt. Na nem az a kán, ahol a filmfesztivál szokott lenni, ez a magyar kán. 🙂 Ide már nem vezet műút sem és bringaút sem, murvás földúlton tudunk bejutni, de megéri a festői környezet. Itt egy picit tovább is időztem mert igaz egy ici-pici zsák faluról beszélünk, de tipikus példánya annak, hogy mindent mi emberek működtetünk és csak akkor működik valami, ha abba valamelyik embertársunk energiát, munkát, és vágyakat tesz… ilyen volt valamikor Kán is… sajnos a falu megálmodója meghalt, így ma már kissé átalakult, bár kétségtelen, hogy megvan a varázsa, de hiányzik belőle az “élet“. A képek önmagukért beszélnek… mindenképpen ajánlott célpont!

“Kirándulás Kán festői falujába”: Orfű – Abaliget (cseppkőbarlang) – Hetvehely (középkori templom) – Gorica – Kán (üdülőfalu) és Bükkösd – Ökopark.

Második nap

Orfűi völgy körtúra: Orfű Pécsi-tó – Tekeres (régi sváb falukép) – Kovácsszénája (szép falukép) – innen két úton lehet visszajutni.

A mai cél Kovácsszénája nevű kisfalu. Hasonlóan a káni túrához, először ki kellett jutni a völgyből, majd műúton eljutni a faluba. Itt is el lehet tölteni 2-3 órát, van egy aranyos kis horgasztó, ahol meg lehet pihenni és a falu is rejteget meglepetéseket látnivaló szempontjából, innen két úton lehet visszajutni:

1, Husztóti betérő – Kishajmás – Bodolyabér – Magyarhertelend – Orfű

2, Az erdőn keresztül egy túraútvonalon ami elképesztően szép viszont időjárás függő, hogy közlekedhető-e.

Amikor én itt jártam akkor ragyogó idő volt így már járható volt a földút, bár kissé sáros volt még, de még a viselhető kategória. Mint már írtam is, ez sokkal rövidebb és izgalmasabb út vissza Orfűre – mindenkinek ajánlom – a túraútvonal jól ki van jelölve a horgasztó mellől indul az erdőn át.

Harmadik nap

Orfű – Pécs: Orfű Pécsi-tó – Misina (TV torony és kilátó)

A Mecsek gerincét kétszer kell megmászni, 40 km, 600 m szintemelkedéssel.

Az út első része egy vadregényes kerékpárúttal kezdődik, ellenben a szintemelkedés már itt is meg van úgyhogy fizikailag ez a legmegterhelőbb nap. Viszont a visszaút és a látvány kárpótol mindenért. Körülbelül az út fele kerékpárút, a többi aszfaltút, úgyhogy a biztonsági és láthatósági kellékek elengedhetetlenek. Útközben sok pihenő van, amit érdemes is kihasználni, majd a Pécsi Állatkert büféjében egy jó kávéra megállni és egy hosszabb pihenőt tartani mielőtt nekivágunk az újabb szakasznak. A TV torony környéke elég szocreál képet fest, ellenben a látvány, amit innen látni az kárpótol. 🙂

Visszaúton, a természet visszaadja, amit elvett és az út kb. 80 %-án csak fékeznünk kell, tekerni nem nagyon. Ellenben itt felhívnám a figyelmeteket a csábító sebességre, viszont meg is kell állni, úgyhogy a 66,5 km/órás lefelé sebességhatáromat nem biztos hogy meg kell próbálni megdönteni. 🙂 🙂 Néhány szó a szállásról: Én egy apartman-házban szálltam meg. Íme a web oldaluk, korrekt a tulajdonos és a párja – nagyon kedvesek, ellenben nem is zavarják a pihenésedet. Szállásaik mindennek fel vannak szerelve – csak ajánlani tudom őket: https://www.naposdomb.hu/

Bizonytalan vagy mit vigyél magaddal egy bringatúrára?

(letölthető – gazdaságos nyomtatásra előkészített)

Pin It on Pinterest

Add tovább a hírt!

Oszd meg barátaiddal ezt az oldalt!