fbpx

Nyáron ismét megrendezésre kerül a világ legismertebb országúti kerékpárversenye, a Tour de France, ami évről évre nézők millióit ülteti a képernyők elé. Ha te is szeretnéd megtapasztalni, milyen érzés legyőzni a szelet, olvasd el az alábbi összeállítást, és szerezd be a számodra legmegfelelőbb országúti bringát.

A kifejezetten sportoláshoz tervezett országúti kerékpár számos speciális tulajdonsággal rendelkezik. A nagy átmérőjű, nagynyomású, vékony gumis kerekektől kezdve, a különleges vázgeometrián át, a rövid tengelytávig, minden elem a gyors haladást és manőverezést szolgálja, hiszen minden alkatrész mögött a legújabb technológiák állnak.  A bringán, kialakításának köszönhetően, egy erősen előrehajolt testtartással tekerünk, így a lehető legkisebb légellenállást fogjuk tapasztalni.

Hobbi, sport vagy verseny kategória. Te melyikbe tartozol?

A piacon elérhető modellek csoportosíthatóak aszerint, hogy milyen célokra keresünk bringát. A belépő kategóriás alkatrészekből álló, alumínium vázzal és esetenként karbon villával felszerelt bringákat azoknak ajánljuk, akik hobbi szinten hódolnak a kerékpározásnak. A komolyabb, sportolási szándékkal rendelkezőknek olyan kerékpárt érdemes választaniuk, amik könnyebb, precízebben dolgozó, prémium kategóriás alkatrészekkel rendelkeznek. A harmadik típusú, csúcstechnológiás modellek pedig a versenyeken fognak beválni, hiszen a többségében full karbon titánium alkatrészek és a könnyű súly biztosítják a lehető legjobb teljesítményt.

Bár a felhasználási terület különbözik, mindhárom típusnál fontos a megfelelő vázmagasság. A felhasználó néhány adatának birtokában, mint magasság, nem, súly, speciális esetekben karhossz, lábhossz illetve anyagi keretek, kialakíthatunk személyre szabott kategóriákat. A váz készülhet alumíniumból vagy karbonból, ritkább esetekben alu/karbonból, valamint teljesen acélból.

Segítünk a választásban!

A kategóriák közötti különbséget a vázakra szerelt meghajtás/fék/csapágy rendszerek, kerekek és kiegészítők adják. Segítségül, hogy eldönthesd, Neked melyikre van szükséged, íme egy példa: Ha hetente egyszer vagy kétszer ülsz bringára kardio edzés céljából, nem igazán tudod majd kihasználni a sport vagy verseny kategóriájú kerékpár adta lehetőségeket, vagyis azt a plusz, amit a bringa műszaki paraméterei nyújtanak. Amennyiben kezdő vagy, ám komolyabb célokkal rendelkezel, akkor sem érdemes azonnal egy versenykategóriás modellel kezdened, hiszen egy belépő szintű, sport kategóriás típus is kilométerek ezrein keresztül kiszolgálja majd az igényeidet.

A lényeg, hogy mindenféle stílusra, tudásra és célra van megfelelő országúti kerékpár, viszont a pontos kiválasztás érdekében szükség van a fentebb említett információkra. Tekintve, hogy a vázméret is gyártónként változik, érdemes kikérni szakértőnk véleményt, de tesztcentrumunkba is ellátogathatsz, ahol kipróbálhatod a kiszemelt bringát, így biztos, hogy a számodra legideálisabb kerékpár tulajdonosa leszel.

Ha már országútizol és nincs kivel edzened akkor gyere velünk bringázni és legyél részese amatőr országúti edzéseinknek :  szeged@bicajozz.hu  

Pin It on Pinterest

Add tovább a hírt!

Oszd meg barátaiddal ezt az oldalt!