fbpx

A 2017-es SzegedBike Nyugi Kert túraszezonja véget ért.

Nézd meg, hogy merre jártunk 2017-ben:

TISZASZIGET – MÉLYPONT
Időpont: 2017. március 26. (vasárnap)

Indulás: 10:00, SzegedBike parkoló

SzegedBike –› Újszeged töltés –› Tiszasziget –› Mélypont

Mélypont pihenő: 12:00-13:30

Indulás vissza: 13:30

Mélypont –› Tiszasziget –› Újszentiván –› Szőreg –› Nyugi kert

Érkezés: Nyugi kert, kb. 15:30-16:00 között

Az út hossza: oda-vissza kb. 35 km

Ajánlott kerékpár típusok: cross és trekking, valamint MTB kerékpárok.

A túra útvonalán nehézségekkel pl. emelkedők nem találkozunk. A töltésen elég nagy forgalommal találkozhatunk jó idő esetén (futók, kerékpárosok, sétálgató emberek – kutyákkal is) ezért fontos odafigyelni a balesetek megelőzésének érdekében. A töltésről lefelé Tiszasziget irányába egy 5-8 km-es szakaszon az út elég kátyús és elhasznált, ott fokozatosan kell figyelni önmagunkra és társainkra, valamint az úttestre az esések és az ütközések elkerülésének érdekében.

Visszaúton kerékpárúton fogunk jönni, mivel közúton a túra során nem közlekedünk így a fényvisszaverő mellények a sisak használata nem kötelező, DE ajánlott. A túra végén mindenki a Nyugi kert vendége egy pohár sörre és zsíroskenyérre.

A túrán MINDENKI SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE VESZ RÉSZT.

A túra kicsiknek és nagyoknak is egyaránt ajánlott rövidsége és könnyedsége miatt.

A túra facebook eseménye:
Csatlakozz hozzánk!

Érdekesség

Mélypontról
A Mélypont Magyarország legmélyebb pontját szimbolizáló emlékhely, amely 1984-ben létesült. 75.8 méterrel itt található kis hazánk legmélyebb pontja. Itt nádfedeles pihenő, szekér, gémeskút, kerámia plasztika, fából készült padok és asztalgarnitúrák, kerékpártároló, valamint tisztálokádási létesítmény várja a turistákat. A kerámia plasztika burkolatát képező dombormű a Tisza folyó árterületén található kiszáradt, repedezett talajt mintázza. A térplasztika közepén elhelyezkedő, az ország képzeletbeli mélypontjára fókuszáló gyűrű így természetes környezetbe került. A Mélypont egy közkedvelt kiránduló hely a környékbeliek számára, Szegedről kerékpárral is maximum 1.5 óra alatt megtehető a távolság. Itt nyugodt szívvel ki tud kapcsolódni az ember, lehet például bográcsozni, piknikezni, játszani.

ÁSOTTHALOM
Időpont: 2017. május 28. (vasárnap)

Indulás: 10:00  SzegedBike parkoló

SzegedBike –› Szegedi Repülőtér –› Domaszék –› Mórahalom–› Ásotthalom –› Ásotthalom, Bűbáj Birtok

Bűbáj Birtok és Ásotthalom pihenő: 12:30-14:00

Indulás vissza: 14:00-14:30 között

Ásotthalom –› Mórahalom –› Bivalyrezervátum (pihenő) –› Szeged –› Nyugi kert

Érkezés: Nyugi kert kb. 17:30-18:00 között

Az út hossza: oda-vissza kb. 61 km.

Ajánlott kerékpár típusok: cross, trekking és MTB kerékpár.

A túra során közúton is közlekedni fogunk, így a fényvisszaverő mellények és a sisak használata KÖTELEZŐ! Ásotthalmon a tervezett pihenőnket (1-1,5 óra) a Bűbáj Birtokon és környékén tervezzük eltölteni. Egy nyugodt, kellemes, erdős területen. Visszaúton egy kis pihenőt tartva megállunk a Bivalyrezervátumnál, tervezetten egy fél órás pihenő lesz. Dinamikus tekerés lesz, de még sem rohanó tempóban. Egy könnyen teljesíthető oda-vissza 61 km-es táv. A túra vége szokásosan a Nyugi kertben lesz.

A túrán MINDENKI SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE VESZ RÉSZT!

A túra facebook eseménye:
Csatlakozz hozzánk!

Érdekesség

Ásotthalomól

Az 1840-es évek környékén a szabadkai határ mentén kezdett el kibontakozni az Átokháza elnevezésű tanyasor.  1852 után rohamosan megindult a környékre való betelepülés, így megnőtt a tanyán élők száma is. 1949 végén egy kormányrendelet alapján ezen a környéken 5 tanyát állítottak fel: Ásotthalom, Domaszék, Rúzsa, Mórahalom és Zákányszék. Ásotthalom határát a volt átokházi kapitányságból és a királyhalmi kapitányság déli és nyugati részéből alakították ki.

Az önálló községi tanács alakuló ülését 1950. október 27-én tartotta, ahol a község területét tíz kerületre, illetve körzetre osztották. Ettől kezdve folyamatosan nőtt a település lakossága és a beépítettsége is. Ma már nem tanyavilág, hanem egy falu Ásotthalom.

Bűbáj birtokról

Ásotthalom a bűbáj földje. Magyarország egyik legdélebbi településének a területe akkora, mint egy kisebb ország. A sivatagi homokon elterülő Ásotthalom bűbájos vidék, amelynek nagy részét titokzatos és páratlan szépségű erdők borítják, de egyedülálló növényekben gyönyörködhetünk a híres Csodaréten, vagy a rendkívül gazdag vadállományt csodálhatjuk meg a Kőrös-ér mentén. Ásotthalmot a természeti környezete mellett a legendái teszik igazán a bűbáj földjévé. Itt nyert ugyanis búvóhelyet egykor a betyárok koronázatlan fejedelme, Rózsa Sándor, akinek ma is látható a fája, egy több száz éves szürke nyár, de az ásotthalmi tanyavilágban, az egykori Átokházán élt a magát férfinak álcázó bérgyilkos nő, Pipás Pista is, akit a népi emlékezet igazságosztóként őrzött meg. Magyarország utolsó boszorkányhistóriája is itt zajlott, ami nem véletlen, hiszen Ásotthalom az egykor hatalmas szegedi tanyavilág legkülső szeglete volt, márpedig Szeged neve kitörölhetetlenül összefonódott a bűbájos boszorkányokkal. A Bűbáj Birtok a nevének megfelelően egy mesés hely az erdő közepén, ahol a több száz éves bútorok is a mondák világát idézik.

Ha Ásotthalmon járunk érdemes ellátogatnunk a Gátsori Tanyamúzeumba is, mely a körnény egyedülálló és tájjellegében a tanyai hagyományokat örző múzeum. A múzeumon belül olyan 50 évnél régebbi bútorok és eszközök tekinthetők meg, melyeket elődeink nap mint nap használtak. A bemutatott tárgyak több kort is megidézenk.

Érdmes még megtekintenünk a Délvidéki Emlékparkot is, valamint a Back Kápolna és erdei pihenőhelyet is.

CSONGRÁD
Időpont: 2017. június 24-25. (szombat-vasárnap)

Indulás: 13:30, SzegedBike parkoló

SzegedBike –› Hódmezővásárhely –› Mártély –› Mindszent –› mindszenti komp –› Baks –› végig a töltésen –› Szentes-Csongrád, Tisza híd –› töltés –› Csongrád, Körös-torok

Csongrád, Körös-torok itt éjszakázunk (kb. 19.00-19.30 között fogunk megérkezni)

Indulás vissza (vasárnap): 11:00 körül

Csongrád –› töltés (Szentes irányába) –› Szentes-Csongrád, Tisza híd (elfordulunk Szentes irányába) –› Szentes –› Szegvár –› Mindszent –› Mártély –› Hódmezővásárhely –› Szeged

Az út hossza: oda is és vissza is kb. 75-75 km.

Ajánlott kerékpár típusok: cross, trekking és MTB kerékpárok.

A túra során a töltés nagy része egész jó minőségű aszfalt. A visszaút során Csongrád-Mártély között közúton fogunk közlekedni. Így a fényvisszaverő mellények és a sisak használata KÖTELEZŐ.

Csongrádon, a Körös-torok partján fogunk aludni, 4 fős faházakban. A vacsorát és a másnapi reggelinket a Kőcsárdában fogjuk elfogyasztani. Szombat este és vasárnap reggel kötetlen program van. Lehet nézelődni a városban, lehet strandolni, valamint szombat este a Körös parton “diszkó” vár minket.

A túrán MINDENKI SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE VESZ RÉSZT!

Vacsora helyszín:
http://www.kertvendeglo.eu/home.html

A túra facebook eseménye:
Csatlakozz hozzánk!

Érdekesség

Csongrádról és a Körös-torokról

Csongrád a Tisza jobb partján, a Körös torkolata alatt fekszik. Kedvező fekvése miatt az újkőkor óta lakott terület. A monda szerint Árpád fejedelem Ond törzsének adta szálláshelyül 896-ban a vidéket. Onda fia, Ete építetett, melyet Csernigrádnak neveztek, melyből a település mai neve ered.

A 11. században Szent István a vármegye központjává tette. Majd a 15. század elején városi rangot kapott a település. Ezután a város nagy mértékben fejlődött tovább.

A város ismert helyei közé tarozik a Körös-torok, a Holt-Tisza, valamint az egész belváros.

A Körös-torok minden nyáron benépesül, a fürdeni és a szórakozni vágyók is megtalálják a maguk programját. Minden év augusztusában megrendezik a Körös-toroki napokat, melyen sok híres magyar fellépő vesz részt. A Holt-Tisza tökéletes helyszín, ha kajakozni, vagy kenuzni szeretnénk. Ha pedig csak sétálgatni szeretnék, akkor a belváros a legmegfelelőbb hely számunkra, pihenőnket eltölthetjük egy finom kávé mellett a híres Erzsébet Kávézóban.

Ha a túra közben elfáradunk utunk során megpihenhetünk Szentesen a Korona Cukrászdában, ahol finomabbnál finomabb süteményekkel és fagylaltokkal várják az oda látogatókat.

TÖRÖLVE: ÓPUSZTASZER

Időpont: 2017. augusztus 06. (vasárnap)

Indulás: 09:00 SzegedBike

SzegedBike –› Sándorfalva –› Ópusztaszer

Ópusztaszer/Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark pihenő: 11:30-13:00 között

Indulás vissza: Ópusztaszer –› Kistelek –› Balástya –› Szatymaz –› Szeged –› Nyugi kert

A túra hossza: oda-vissza kb. 70 km.

Ajánlott kerékpár típusok: cross, trekking és MTB kerékpárok.

A túra során közúton is fogunk közlekedni, ezért a fényvisszaverő mellény és a sisak használata KÖTELEZŐ. Az ópusztaszeri pihenő során (1-2 óra) mindenki eldöntheti, milyen programot szeretne. Lehetőség van az Emlékparkban is eltölteni egy kis időt, aki szeretné megtekinteni.

Egy laza, kényelmes tempóban teljesíthető kb. 70 km-es túrát tervezünk. A túra végpontja mint mindig, most is a Nyugi kert lesz.

A túrán MINDENKI A SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE VESZ RÉSZT!

A túra facebook eseménye:
Csatlakozz hozzánk!

Érdekesség

Ópusztaszer

Ópusztaszer a magyarság történelmének, múltjának és indentitás-tudatának fontos helyszíne.

Nevét először 1200 körül említik egy Oklevélben. Bizonyos adatok szerint Ond vezér és fia, Ete vezér itt telepedtek le a Honfoglaláskor.

1318-ban Ópusztaszer Károly Róbert királyunk tartózkodási helye is volt.

Ópusztaszer legfőbb nevezetessége és melyeről minden magyar ismeri, az a Nemzeti Történeti Emlékpark. A Nemzeti Történeti Emlékpark szabadtérti néprajzi múzeum, skanzen és kirándulóhely, melyet 1982-ben hoztak létre.A legismertebb kiállított műve Feszty Árpád A magyarok bejövetele című körképe.

MÁRTÉLY 

Időpont: 2017. augusztus 27. (vasárnap)

Indulás: 10:00, SzegedBike parkoló

SzegedBike –› Algyő –› Hódmezővásárhely (Szőke cukrászda pihenő) –› Mártély –› Mártély, Tisza part

Mártély, Tisza parton pihenő: kb. 12:30 – 14:00 között

Indulás vissza: kb. 14:00-14:30 között

Mártély –› Hódmezővásárhely –› Algyő (cukrászda pihenő) –› Nyugi kert

Érkezés: 17:00-17:30 között a Nyugi kertbe

Az út hossza: oda-vissza kb. 70 km

Ajánlott kerékpár típusok: cross, trekking és MTB kerékpárok

A túra alatt egész végig kerékpárúton fogunk haladni, Algyő után a Tisza hídról lejövet lesz egy kb. 5 km-es szakasz, ahol földút jelleggel találkozhatunk. Ezen a szakaszon figyelmesnek kell lennie mindenkinek, önmagára és társaira is a defektek és a balesetek elkerülésének érdekében. Mivel az út végig kerékpárút, így nem kötelező, DE ajánlott a fényvisszaverő mellények és a sisakok használata.

Oda és visszaúton is tartunk egy-egy pihenőt. Odaúton Vásárhelyen a Szőke cukrszádánál, visszaúton pedig az algyői cukrászdánál tartunk egy kb. 15-20 perces pihenőt. A túra végén mindenki a Nyugi kert vendége egy pohár sörre és zsíroskenyérre.

A túrán MINDENKI A SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE VESZ RÉSZT.

A túra facebook eseménye:

Csatlakozz hozzánk!

Érdekesség

Mártélyról

Mártély Árpád-kori település, melyet még I.István király adományozott a zalavári apátságnak halászatával együtt. A település a Tisza bal partján fekszik. A folyó szabályozásával 1887-1892 között a falu mellett, illetve határában két holtág keletkezett. Ma ez a terület nagyon kedvelt üdülő és pihenő hely a környéken élők számára. Mártély nevezetességei közé tartozik a Késmárki Imre-féle szélmalom, az Iskolamúzeum, az Alkotóház, vagy a Festők dombja, ahol már közel 20 magyar festő kapott emléktáblát.

Érdemes egy kis sétát tenni a községben is (nem csak a Tisza partján) amely még a mai napig őrzi a régi halászfalu képét.

Mártélyra vezető utunk során mindenképpen meg kell állnunk egy pihenőre az algyői cukrászdában elfogyasztani egy finom fagyit. Mártélyon viszont legalább 1-2 órát el kell időznünk a Tisza partján, hogy megfelelően kiélvezzük a hely szépségét és nyugodtságát.

Elmarad: KISKUNMAJSA
Időpont: 2017. szeptember 16-17. (szombat-vasárnap)

Indulás: 13.30, SzegedBike

Szeged –› Szatymaz –› Balástya –› Kistelek –› Kömpöc –› Kiskunmajsa

(Kiskunmajsa éjszakázás)

Indulás vissza (vasárnap): 11.00 körül

Kiskunmajsa –› Csólyospálos –› Forráskút –› Zsombó –› Kiskundorozsma –› Szeged

Az út hossza: oda kb. 53 km és vissza kb. 45 km.

Ajánlott kerékpár típusok: cross, trekking és MTB kerékpárok.

A túra nagy részén közúton fogunk közlekedni, így a fényvisszaverő mellény és a sisak használata KÖTELEZŐ! Mivel az éjszakát Kiskunmajsán töltjük, mindenki gondoskodjon magának olyan dolgokról, amik szükségesek. A szombat esti terv részvétel a Szüreti Fesztiválon.

Másnap délelőtt 11 óra körül indulunk vissza, addig mindenki szabadon eldöntheti mit szeretne csinálni a városban.

A túrán MINDENKI A SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE VESZ RÉSZT!

A túra facebook eseménye:

Csatlakozz hozzánk!

 

Érdekesség

Kiskunmajsa

A város területe a kunok, az avarok és a hunok szállásterülete volt. Majd a 16. században a törökök megszállták és felégették a várost. Az 1700-as évek környékén kezdett el újra épülni és települni a város.

Majsa lakói a mai napig zömmel állattartásból és földművelésből élnek.

Minden év szeptemberében megrendezik a szüreti fesztivált, melyet mindenkinek érdemes életében egyszer kipróbálni és résztvennie rajta.

Ha a városban járunk nem szabad kihagynunk az 56-os Múzeumot, a Sörös korsó és Sörös pohár gyűjteményt és a Tájházat sem.

E-mail cím

szeged@bicajozz.hu

Telefonszám

+36 62 710 180

Cím

6724 Szeged, Vásárhelyi Pál u. 16.

Pin It on Pinterest

Add tovább a hírt!

Oszd meg barátaiddal ezt az oldalt!