fbpx

Ahogy a mondás is tartja: gyakorlat teszi a mestert – ez a kerékpár túrázásnál is igaz. Sok túrán voltam már, és különböző helyzetekben/helyeken mindig-mindig másra volt szükség. Akár az egész szerviz készletét magával vihetné a túrázó, mert tényleg sohasem lehet tudni, hogy mire lesz szükség.

Összeszedtünk nektek néhány alapvető dolgot, amit még a legrövidebb túrákhoz is ajánlott magaddal vinned.

Ami a ruházatot és kerékpáros kiegészítőket illeti: évszaktól függően kell válogatnod minden esetben.

BEU

SzegedBike

SZERSZÁMOK

Multiszerszám készlet

A funkciók száma és a szerszámok típusa változó, de általában imbusz kulcsokat, csillag csavarhúzót (különböző méretekben és kivitelekben) tartalmaznak.
Ajánlott termék: Kellys Chainey multiszerszám

Gumileszedő

Már az elnevezéséből is adódik a funkciója. Ha esetleg egy gyors gumi cserét kell túrázás közbe levezényelned, akkor mindenképp praktikus, ha van egy ilyen eszköz nálad.
Ajánlott termék: Kellys Jack gumileszedő

Defektjavító spray

A szuper gyors mentés defekt esetén. Semmi mást nem kell csinálnod, mint ezt a sprayt befújni a belső gumidba, felpumpálni és garantáltan kibírod a következő faluig/városig, ahol már biztosan akad egy gyors bringa szerviz.
A mi ajánlatunk: Zefal Breakdown defektjavító spray

Minipumpa

Minipumpa: praktikus, kis helyet foglal és könnyű is.
A mi ajánlatunk: Extend MINIBI minipumpa

KIEGÉSZÍTŐK

3 részes túratáska

Ha egy több napos túrára indulsz, ahol minden éjszaka máshol alszol, tehát “cipelned” kell magaddal a ruháidat, a neszeszered és minden egyéb felszerelést, amire szükséged lesz abban a pár napban akkor válassz egy kétoldalas táskát, vagy egy 3 részes túratáskát. Ezeknek az űrtartalma elég nagy ahhoz, hogy mindened beleférjen.
A mi ajánlataink: Bikefun Hiker túratáska (3 részes)

2 részes túratáska

Ajánlott termék: Basil Tour XL Double túratáska (2 részes)

Túratáska

Ha egy napos túrára indulsz, akkor a legmegfelelőbb választás egy csomagtartó tetejére erősíthető táska. Ezek általában különböző rekeszekből állnak, elfér bennünk minden, amire egy 1 napos bringázáson szükség lehet.
A mi ajánlatunk: Extend Trunker túratáska

Kulacs és kulacstartó

Még a legkisebb távon is legyen nálad folyadék, ez alapszabály minden túrázó számára. Ha kényelmesen szeretnél útközben is folyadékot pótolni és nem szeretnéd, hogy a folyadék fele már az első pár kilométeren kárba vesszen akkor mindenképp szerezz be egy kulacstartót és hozzá egy kulacsot. Ha elfogadsz egy tanácsot, akkor olyan kulacsot válassz amelyik BPA mentes, duplafalú – ezáltal kétszer több ideig tartja meg a folyadék hőmérsékletét.
A mi ajánlatunk: CamelBak Podium Chill kulacs

Fényvisszaverő mellény

Sosem tudhatod hol sötétedik rád, vagy épp hol kell majd közúton tekerned. A biztonságod érdekében mindig legyen nálad egy fényvisszaverő mellény. Igen-igen tudjuk.. ronda színe van és úgy fogod magad érezni benne, mint egy kukás. Ettől még fontos a használata, és kis helyen elfér a túratáskádban.
A mi ajánlatunk: Kellys Moonlight fényvisszaverő gumis mellény.

KERÉKPÁROS KIEGÉSZÍTŐK

Sisak

Sokan azért nem használnak sisakot (sem a városban, sem egy-egy túra során), mert “furán néznek ki benne”, “kényelmetlen”, meg csak úgy “alapból ciki hordani”. Sajnos Magyarországon nem kötelező a kerékpáros sisak használata, így mi, kerékpár boltosok csak ösztönözni tudjuk vásárlóinkat a használatra. Rengeteg rémtörténetet mesélhetnék el, ahol bizony a sisak mentette meg a használója életét, de ebbe nem is kezdünk most bele. A lényeg, hogy használjatok sisakot a városban is és túrázás közben is.
Ha kényelmes és mellé még trendi sisakot is szeretnél, akkor mindenképp prémium márkákból válassz.
A mi ajánlatunk: Casco Activ 2 sisak

Szemüveg

Egy kerékpáros szemüveg használata nagy előnnyel jár a bogarak, rovarok és erős napfény esetén. Túrázáshoz nagyon praktikus lehet egy Fotokromatikus, azaz fényre sötétedő szemüveg.
A mi ajánlatunk: Casco SX-61 Vautron szemüveg

RUHÁZAT

Kerékpároz mez

Ezek a mezek kifejezetten kerékpárosok számára lettek kifejlesztve, különböző teszteléseken mennek keresztül mielőtt értékesítésre kerülnének. Előnyei: kényelmes, megfelelő szellőzést biztosít, felszívja az izzadságot, praktikus.

Női kerékpáros mez

Nők részére: Giant LIV Off-Road mez

Férfi kerékpáros mez

Férfiak részére: Giant Transcend mez

Kerékpáros nadrág:

A hosszútávú kényelem egyik titka. Ismerjük mi is a kényelmetlen kerékpározás érzését, ezért csak ajánlani tudjuk minden bringás számára a betéttel ellátott nadrágokat.

Női kerékpáros nadrág

Nők részére: Northwave Crystal 2 nadrág

Férfi kerékpáros nadrág

Férfiak részére: Kellys Rider nadrág

Kerékpáros cipő:

A hatékonyság növelő eszköz. Tapasztalatból állítjuk, hogy ha van bringás cipőd akkor sokkal nagyobb hatékonysággal tudsz tekerni. Hogy miért? Az egyik oka, hogy a kerékpáros cipők talpa sokkal keményebb, mint egy sima sportcipőé. A másik oka pedig, hogy ha összecsatolod a cipődet a pedáloddal akkor egy fix ponton fogsz tekerni, azon a fix ponton ahol a legnagyobb erőt tudod kifejteni.

Női kerékpáros cipő

Nők részére: Giro Petra VR trekking/cross cipő

Férfi kerékpáros cipő

Férfiak részére: Giro Rumble VR trekking/cross cipő

Kesztyű:

Évszaktól függően kell megválasztanod a kesztyűdet. A nagy nyári meleg mindenképp egy rövid ujjú kesztyű ajánlott, a kidörzsölések, az izzadás és a kényelmetlenség elkerülése végett. A hűvösebb tavaszi és őszi napokra bátran válassz hosszú ujjú kesztyűt, ha pedig a téli zimankóban indulnál túrázni akkor a kifejezetten téli kesztyűk közül ajánlott válogatnod. Két tipp, amire figyelj a választásnál: az első, hogy legyen párnázott, vagy zselézett a kesztyűd. A második pedig, hogy mindenképp jól szellőző anyagból készüljön.

Nyári kerékpáros kesztyű

Nyárra: BBB HighComfort Gel kesztyű

Tavaszi/őszi kerékpáros kesztyű

Tavaszra és őszre: BBB FreeZone kesztyű

Téli kerékpáros kesztyű

Télre: Northwave Power 3 Gel téli kesztyű

Amit érdemes még beszerezned a hűvösebb időjárásra:

Aláöltözet:

Itt azt hiszem nem kell megmagyaráznunk, hogy miért fontos a réteges öltözködés a hűvösebb időjárási körülmények között.

Aláöltözet hölgyeknek

Ajánlott termék Hölgyeknek: GORE Base Layer Long aláöltözet

Aláöltözet uraknak

Ajánlott termék: Uraknak: GORE Base Layer Long aláöltözet

Széldzseki:

Mindenképp olyan dzsekit válassz, ami jól szellőző anyagból készült. Így a réteges aláöltözködés miatt nem fog szakadni rólad a víz menet közben, hanem megfelelően elfogja vezteni a hőt. Így megfázni sem fog sikerülnöd.
És egy tipp a biztonságod érdekében: élénk színű kabátot ajánlott választani, így könnyebben észrevesznek a szürke napokon is.

Széldzseki

A mi ajánlatunk: GORE Core Wind széldzseki

Milyen kötelező kiegészítőkkel legyen felszerelve a bringád:

Prizma

Legalább az első keréken, legalább 2 db borostyánsárga színű fényvisszaverő prizma.

Első lámpa

Egy előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpával.

Hátsó lámpa

Egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával.

Egyéb praktikus dolgok, amiket érdemes magaddal vinned:

Fejlámpa

Bicska

Energiaszelet

Pin It on Pinterest

Add tovább a hírt!

Oszd meg barátaiddal ezt az oldalt!